Erika Terpstra

Als jonge, onzekere en altijd bange jonge vrouw zette ik in 2005 mijn eerste stappen op de mat. Ik had totaal geen vechtsport achtergrond, wel van jongs af aan meer dan voldoende ervaring met geweld.


Sindsdien heb ik met veel liefde en passie getraind. Vooral ook met bloed, heel veel zweet en nog meer tranen. In 2007 ben ik gestart met mijn eerste instructeurscursus bij Fred, founder van het RSD, en sindsdien ben ik intern opgeleid tot KAPAP jeugd instructeur, KAPAP allround instructeur en ik heb mijn Israëlische IKA A en B instructeur diploma’s behaald. Alle studie sindsdien plus een driejarig interne opleiding heeft in 2014 geleid tot de titel RSD hoofdinstructeur.


Begin 2007 was ik, als kersvers afgestudeerde hulpverlener, een vreemde eend in de bijt in de wereld van agressie en geweld. Mijn opleiding pedagogiek en mijn sociale achtergrond zorgde er langzaam maar zeker voor dat de RSD methode een zachtere insteek kreeg:

niet alleen vechten om jezelf en een ander fysiek te verdedigen, maar ook vechten om jezelf mentaal te beschermen. Door de inbreng van mijn zachtere hulpverleners kant kwamen twee werelden samen; zowel het fysieke als het mentale aspect binnen de zelfverdediging kwamen steeds meer op een lijn te liggen. Daardoor is het RSD geen doel op zich, maar een middel geworden om weerbaar te worden. Vol trots kan ik zeggen dat ik mede ontwikkelaar ben van het huidige RSD.

Mijn passie naast het lesgeven is hulpverlening. Mijn missie is om met name kinderen en vrouwen te leren weerbaar te zijn. Naast het lesgeven blijf ik het altijd heel bijzonder vinden als ik mensen mag helpen via mentale en/of fysieke coaching. Opvoedingsondersteuning zit in mijn bloed en dat is iets wat ik altijd vol passie blijf doen.