Geschiedenis

Fred Witkamp

RSD is ontwikkeld door Fred Witkamp. De RSD methode is het resultaat van diverse Nederlandse en Israëlische technieken gecombineerd met alle kennis en ervaring opgedaan door Fred, sinds het begin van zijn carrière in 1978. Dit is de reden geweest om in 2005 een eigen sportschool te beginnen waar zelfverdediging- en weerbaarheid lessen gegeven werden.

De Israëlische methode die Fred met name heeft geïnspireerd is het KAPAP systeem. KAPAP staat voor Krav Panim El Panim; gevecht op gezichtsafstand. Concreet houdt dat in dat men dicht bij elkaar vecht. Bij Aziatische vechtsporten bijvoorbeeld, wil men altijd zoveel mogelijk afstand bewaren tot de tegenstander maar de Israëliër wil vooral dichtbij het gevecht aangaan. Tijdens Freds verblijf in Israël heeft hij deze technieken gezien en toegepast. In 2011 is Fred door de staat Israël benoemd tot Instructeur KAPAP. Door de IKA (International KAPAP Association) is Fred benoemd tot Master Instructeur KAPAP.  Ondanks deze hoge titel kon je Fred niet een groter eer bewijzen dan door hem 'coach' te noemen.

Fred is in 2018 op 57 jarige leeftijd plotseling overleden aan een hartstilstand. Zijn legacy heeft hij overgedragen aan Erika en Steven en alle mensen die hij in zijn leven geholpen heeft.