Cursus Kwetsbare Volwassenen door Stefanie

In de traumaverwerkingskliniek ontmoette ik Erika als zelfverdedigingsinstructrice. Haar lessen gaven mij de energie er volledig voor te gaan, zelfs als de rest van de week totaal bagger was. Een paar maanden na die ervaring zocht ik haar RSD bedrijfje op en liet haar weten dat ik interesse had in meer! Het duurde niet lang voordat ze met de RSD groep voor kwetsbare volwassenen kwam en ik was direct enthousiast.


De cursus was alles wat ik wilde en méér. We leerden inderdaad onszelf verdedigen in verschillende situaties en dat gaf mij opnieuw energie, zelfvertrouwen en de passie voor meer. Maar de belangrijkere lessen voor mij waren te vertrouwen op mijn instinct en daarvoor verschil te maken in rationele en irrationele angst én te vertrouwen op mezelf. Ik leerde erop vertrouwen dat ik het in mij heb om mijzelf te kunnen verdedigen als dit nodig mocht zijn én dat ik mezelf wíl verdedigen, omdat ik het waard ben om voor te vechten. 
Het betekend niet direct dat je niet nerveus wordt als je over straat loopt en iemand/een groepje komt als een potentiële bedreiging over en dat is ook niet realistisch, want dát is juist het onderbuikgevoel dat je nodig hebt. Voor mij betekend het wel dat in mijn lichaamshouding en blik vrijwel niets van mijn nervositeit of angst te zien is, iets waar mensen die je kwaad willen doen juist op kicken en dus sta je al 1-0 voor.

Erika en Steven zijn beide prachtige mensen vol empathie en een tomeloze energie om anderen aan te sporen hun diepste kracht te vinden. Dat hun lessen op de juiste momenten met humor worden gegeven is voor mij een grote plus.Ik kijk uit naar een nieuwe samenwerking want voor mij was de cursus veel te kort. ;)

Stefanie Schaap